I ja en van 54. Aquests són els dies que la PAH Osona porta acampada davant de la seu del BBVA de la Plaça Fra Bernadí de Manlleu. Des de llavors, ha plogut molt! (metafòrica i literalment parlant); tanmateix no el suficient perquè el banc es digni a rebre’ns, de moment. Ja saben, aquesta protesta és local i està emmarcada en la resolució (recordem que no demanem privilegis sinó l’aplicació de codis, reglaments i un xic de justícia social) dels casos de 5 famílies d’Osona. El problema, però, és global. La voràgine especulativa iniciada durant els anys de la ja coneguda, famosa i citada “bombolla immobiliària” ens ha conduït fins aquí. Atur, pobresa, desnonaments i dolor. Molt dolor. Ara, des de la PAH Osona,  fem un pas més. Agafem el “toro per les banyes”, que diuen, i ens llancem en una campanya de boicot al banc. De motius, n’anem servits!
Entenem que un banc no és un amic. Tot i que en algun moment la ciutadania hi va festejar, el banc és un negoci. Ara bé, en aquest negoci tot s’hi val? Sembla ser que sí. Vegem-ne alguns exemples:
1. Durant el període 2009 – 2013 el grup BBVA ha sigut propietari de bons, accions i fons d’inversió en 14 empreses armamentístiques espanyoles i estrangeres per un valor de més de 31 milions d’euros. La dada, tot i ser escandalosa i vergonyosa, pot consultar-se fàcilment fent una breu recerca a la xarxa. Això no és tot. N’hi ha més.
2. Des del 2005 i fins al 2013 el grup BBVA (aquest banc que gasta milers d’euros en fer creure a la gent que és socialment responsable i que està compromès amb el benestar de la societat) ha concedit crèdits a 13 multinacionals armamentístiques per valor de més de 2 mil milions d’€. Si, heu escoltat bé. Més de dos mil milions d’euros. Esgarrifós, oi? Però això no és tot.
3. El grup BBVA té participacions accionarials significatives, altrament dit, és un dels propietaris d’empreses d’armament. Seria el cas, entre d’altres, de la multinacional Indra i tot el conglomerat  d’empreses que d’ella se’n deriven.
Heus aquí, doncs, una petita mostra. La punta de l’iceberg. La cirereta del pastís. Però n’hi ha més. Molt més: extracció i saqueig de recursos naturals i energètics a diverses parts del món, finançament de governs dictatorials, vinculacions amb grups paramilitars a Colòmbia, etc.). I molts es preguntaran, com poden fer tot això? Doncs gràcies a nosaltres. Bé, als nostres diners. Si, és així. Podem ignorar-ho o fer veure que no ho sabem però des del moment en que un cèntim d’euro nostre es diposita en un compte del BBVA, aquest, ens agradi o no, passa a formar part dels actius del banc i aquest, com hem vist, ja sabem per a que els utilitza.
I  tot sovint ens preguntem,  pot una persona de a peu, pacífica i solidària col·laborar, indirectament i sense saber-ho moltes vegades, en aquest negoci brut,malvat, pervers, assassí i tacat de sang. De la resposta no en tenim cap dubte, segur que no. És aquí, doncs, quan anem més enllà de la xacra dels desnonaments del patiment de deixar a la gent sense casa i  se’ns ajunta i uneix el dolor de milions de persones víctimes indirectes dels negocis del BBVA.  I  és en aquest moment quant quelcom de dins del cos, de l’anima, surt i diu: per aquí no hi passem. I en aquest punt estem. Proposant una campanya de boicot. De boicot al BBVA, per desnonar, per assetjar, per assassinar.
Animem, doncs, a tota la ciutadania compromesa i solidària, que sabem que n’és molta a que se sumi a la campanya de boicot. I com ho pot fer? Senzill. Entri un dia a l’oficina, dirigeixi’s a finestreta i sense por, sense vergonya (vostè no és culpable de res) i amb fermesa digui: no vull ser més client d’aquest banc. No vull col·laborar en els seus negocis tacats de sang. Cancel·li tots els  comptes (o domiciliacions, o fons de pensions, o…). Als blocs de la PAH d’Osona (drethabitatge.blogspot.com) i de la campanya de Boicot al BBVA (boicotbbva.blogspot.com) podeu trobar materials informatius de la campanya i una carta model que us pot servir, modificant-hi les vostres dades, per presentar al banc i demanar la cancel·lació del vostre compte. Creieu-nos, és possible. Entre tots i totes, sí que es pot!

0 comentarios:

Publicar un comentario