Quan a partir de l’any 1999 la mitjana del cost del lloguer es va situar per sobre de la de les quotes de les hipoteques i quan aquesta diferència es va anar estirant fins que l’any 2005 el lloguer va arribar a ser un 30% més car que la compra, difícilment es podia responsabilitzar les famílies d’optar per la propietat com a forma d’accedir a l’habitatge. La frase llogar és llançar els diners o, la més contundent encara, és de tontos han tingut una presència constant en l’imaginari col·lectiu de les societats catalana i espanyola dels darrers 50 anys. La llei d’arrendaments urbans (LAU), a més, ha tendit d’una forma clara i constant a precaritzar el lloguer en benefici de la compra i, per acabar-ho d’adobar, els incentius fiscals s’han encaminat exageradament en favor d’aquesta forma de tinença.
Per si fos poc, l’administració s’ha desentès de la seva responsabilitat en la garantia del dret a l’habitatge (perquè encara que no ho sembli, es tracta d’un dret reconegut a la Constitució i a l’Estatut d’Autonomia), amb un model de lloguer social pràcticament inexistent. A l’estat espanyol, el poc percentatge d’habitatge de protecció oficial que s’ha construït ha set de compra en un 90%, i molt sovint amb l’opció que aquests pisos entressin al mercat al cap d’un període de temps establert.
Que les famílies s’han endeutat per sobre de les seves possibilitats ha resultat ser un fet. Però jutjar a posteriori sempre és molt senzill. I si això serveix perquè la banca i la classe política no assumeixin cap tipus de responsabiliat emparant-se en la suposada actitud irresponsable de tota la població, a més, resulta grotesc i maquiavèl·lic. Al cap i a la fi, en el càlcul de moltes famílies sobre quines eren les seves possibilitats hi entraven un seguit d’elements que, segons el discurs oficial, no estaven en discussió: 1) Que el preu del totxo no baixava mai; per tant, si no podies pagar la hipoteca, venies el pis i llestos. 2) Que l’economia creixeria sempre i que per tant, no només no faltaria la feina, sinó que, a més, els sous anirien pujant; aquests càlculs que ara es titllen de poc realistes es fonamentaven, en el fons, en aquest punt indiscutit. 3) Finalment, ningú no va informar prou bé (i aquí els notaris hi haurien de dir alguna cosa) que en cas d’impagament les subhastes podien quedar desertes, que la llei permetia en aquests casos que la banca es quedes els pisos a meitat de preu i que això volia dir un deute per vida de magnituds grotesques.
Alguns discursos actuals tracten les famílies d’ingènues per no haver previst una crisi que, pel que sembla, no havien ni previst els mateixos que l’han provocada; o potser, deixeu-nos ser una mica malpensats, tot plegat ha anat prou bé per tal d’acabar retallant alguns drets socials que molestaven a les elits i per carregar-se un estat del benestar que limitava els seus beneficis. No volem pas dir, amb això, que les persones no tinguem cap mena de responsabilitat. Al cap i a la fi, però, qui perd el pis o la casa ja està tenint un perjudici, ja assumeix la seva part. Cal recordar, però, la responsabilitat que les polítiques públiques en matèria d’habitatge han tingut en la creació de la bombolla immobiliària i l’actitud salvatge d’unes entitats financeres que estan deixant centenars de milers d’habitatges buits i centenars de milers de famílies sense habitatge. Polítics i banquers no només no assumeixen cap responsabilitat, sinó que, a més, surten amb les butxaques plenes i el cap ben alt.
És per això que la Iniciativa Legislativa Popular per a la dació en pagament retroactiva, la paralització dels desnonaments i el lloguer social és d’una importància cabdal per tal de rescatar les 350.000 famílies que han estat embargades i els centenars de milers que estan al límit de ser-ho en un estat que, en comptes d’això, es dedica a rescatar la banca. En només dos mesos, el grup promotor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) ja ha recollit 200.000 signatures per aconseguir el canvi de la legislació hipotecària. El grup promotor de la ILP està format per CCCO de Catalunya, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), l’Observatori DESC, la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques, la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i la UGT de Catalunya. A Osona ja han signat 3.600 persones i d’aquí al 31 d’octubre, caldria que ho fessin molts milers més.
Plataforma d'Afectats per les Hipoteques d'Osona
drethabitatge@gmail.com
Fa prop de dos mesos que es va iniciar la campanya per la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de la dació en pagament, contra els desnonaments i a favor del lloguer social. Com és sabut, les lleis espanyoles permeten, a diferència del que succeeix a la majoria de països, que quan una família no pot pagar la hipoteca, el banc es quedi l’habitatge per un 60% del seu valor de taxació. La resta, sumada als interessos de demora i a les costes judicials, a més de deixar les famílies sense pis, genera un deute que s’acosta, sovint, al preu inicial de compra, aboca les persones a les llistes de morosos i impossibilita qüestions tan bàsiques com accedir a un lloguer o donar-se d’alta del telèfon.
Entre 2007 i 2011 s’han embargat 65.000 famílies a Catalunya i 350.000 a l’estat espanyol. Pel que fa als desnonaments, parlaríem de 23.000 i 167.000 famílies respectivament. Si comptem una mitjana de tres persones per família, hi sumem amics i familiars que pateixen la situació indirectament, i finalment, hi afegim les famílies que destinen al pagament de la hipoteca un percentatge dels ingressos que impossibilita l’accés a altres necessitats bàsiques, les xifres són realment esfereïdores: milions de vides partides pel mig, precarietat, exclusió, angoixes i conflictes familiars per motius que res no tenen a veure amb les necessitats de les persones, sinó, únicament, amb els beneficis d’unes elits econòmiques i polítiques que no assumeixen cap responsabilitat en el desgavell que han creat.
Una ILP, per altra banda, és un mecanisme democràtic que permet a la societat civil de proposar la modificació d’una llei mitjançant una recollida de signatures validada per la Junta Electoral Central en un període de 9 mesos. Com que la llei que es vol canviar (la Llei d’Enjudiciament Civil) és d’àmbit estatal, s’han de presentar 500.000 firmes al congres dels diputats per tal que es debati i es voti la proposta. Mig milió de firmes que de ben segur són insuficients davant la majoria absoluta del PP i amb un PSOE que, quan governava, no mostrava pas menys connivència amb la banca. Els objectius, doncs, han de ser, per una banda, obtenir-ne diversos milions; per l’altra, enfortir la xarxa de persones crítiques davant d’aqueta situació injusta per tal de revertir-la.
El que es demana és pot resumir en els tres punts clars i concisos: 1) La dació en pagament retroactiva, és a dir, que amb l’entrega de l’habitatge embargat es saldi el deute, i que es cancel·lin els deutes ja contrets; 2) L’aturada immediata dels desnonaments; 3) Que les entitats financeres, en comptes de deixar els pisos buits de forma egoista, estiguin obligades a posar-los en règim de lloguer social, amb prioritat per les famílies que hi vivien. Res, pensem, que no formi part del sentit de justícia més elemental i del reconeixement de l’accés a l’habitatge com a dret bàsic i no com a inversió.
A Osona, durant aquestes primeres setmanes, s’han format grups de persones que tiren endavant la campanya de recollida de signatures a 17 municipis de la comarca. De moment se n’han recollit prop de 3.600. Les assemblees de coordinació comarcal es fan cada tercer dissabte de mes a les 6 de la tarda al Casal Claret (C/ Ramada, 14 de Vic). Fins el 31 d’octubre, a les festes, mercats i trobades dels pobles de la comarca, podreu trobar grups de persones recollint firmes per aquesta ILP. Si totes i tots signem, si participem d’alguna manera en la recollida al nostre poble o barri i, sobretot, si mantenim una actitud crítica i activa davant d’una legislació injusta, aconseguirem, de ben segur, transformar-la.
Plataforma d’Afectats per la Hipoteca d’Osona
drethabitatge.blogspot.com – drethabitatge@gmail.com

 Ja fa un mes que es va donar el tret de sortida a la campanya de la ILP per a la Dació en pagament, contra els desnonaments i a favor del lloguer social.
En aquest temps ja s'han realitzat cinc xerrades informatives i n'hi ha, a dia d'avui, nou més de programades en diferents municipis d'Osona, el Vallès, el Bages i el Ripollès.


Xerrades
Data
Hora
Municipi
Lloc
Persones
Dv, 23/03
21 h
Roda de Ter
Biblioteca municipal
Grup Roda
Dj, 19/04
19 h
Aiguafreda
Biblioteca municipal
Toni, Dani
Dg, 22/04

Fals
Mercat de l’estraperlo
Àlex
Ds, 28/04
19 h
Artés

Assumpta, Àlex
Ds, 5 maig
20 h
Centelles
Casal Francesc Macià
Assumpta, Jordi
Dj, 17/05
21 h
Santa Eugènia
Sala Plens - Ajuntament
Toni I.
Dv, 18/05
19 h
Vic
Local d’Iniciativa
Assumpta, Toni I.
Dv, 18/05
21 h
Sant Hipòlit
Ateneu
Jordi
Dj, 24/05
20 h
Manlleu
Casal Boira Baixa
Assumpta, Toni O.
Dv, 25/05
20 h
El Figaró
Sala Plens - Ajuntament
Toni I., Paco Galàn
Dv, 08/06
20 h
Seva

Jordi
Dv, 15/06
20 h
Sallent
Ateneu Rocaus

Dv, 15/06
20h
St. Miquel de Balenyà

Josep F.
Dv, 29/06
21 h
L’Esquirol
Aula Oberta
Jordi

 Pel que fa a les mocions als ajuntaments, ja n'hi ha 3 d'aprovades i s'espera que en les pròximes setmanes se'n vagin aprovant als diferents municipis de la comarca.



Mocions a ajuntaments
Data
Municipi
Suport
Abst.
Contra

Les Masies de Voltregà



Dl, 0’7/05
Vic
CUP, ICV, PSC, CiU, ERC, SI
PxC

Dm, 15/05
Roda de Ter
ERC, IPR, CiU, PxC


Dm, 29/05
Els Hostalets de Balenyà
Unanimitat



A més, s'han marcat alguns espais habituals de recollida de signatures. A banda de les diferents festes i fires locals, es recolliran signatures:
  • Cada 3r dissabte de mes, de 11 a 1 del migdia, al mercat de Vic de la Plaça Major, davant de Casa Comella.
  • Cada 3r diumenge de mes, de 11 a 1 del migdia, al mercat del Remei
Només una actuació col·lectiva i solidària pot donar resposta a la injustícia flagrant d'una situació en la qual no es garanteix el dret a l'habitatge de totes les persones, alhora que hi ha, a cada poble i a cada ciutat, centenars, milers de pisos buits

 Avui dijous, 12 d'abril, hi havia previst, als Hostalets de Balenyà, el desnonament d'en Josep Lluís, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de 40 anys i amb un fill de 14.

Tenia una hipoteca sobre un pis als Hostalets quan per motius personals va decidir anar a viure a un altre pis del mateix municipi. Va posar el primer a la venda just abans de l'esclat de la crisi. Es refiava d'aquesta venda per comprar el pis nou, però com que no es venia va haver de demanar una carència d'un any al banc. Va perdre la feina i, en no trobar comprador tot i haver abaixat el preu, el banc, el BBVA, es va quedar el primer pis.

Finalment s'ha pogut aturar el desnonament i s'ha aconseguit un ajornament de poc més de dos mesos que han de servir per intentar negociar amb el banc, el BBVA, la possibilitat que en Josep Lluís es pugui quedar al mateix habitatge amb un lloguer social.



Aquesta és, en el fons, una de les reivindicacions de les plataformes que treballem per a un habitatge digne. La ruptura que suposa la pèrdua de l'habitatge queda molt minimitzada si s'obre la possibilitat de continuar vivint al mateix domicili. Evitar l'enrenou que suposa un canvi d'habitatge precipitat és important, com també ho és evitar el mal tràngol que, en molts sentits, suposa un desnonament causat, al cap i a la fi, per unes pràctiques abusives d'unes entitats financeres que esperen rebre tots els beneficis sense assumir cap mena de responsabilitat.


Avui s'ha aconseguit una victòria important, però que no deixa de ser un primer pas. El deute que li quedarà a en Josep Lluís com a conseqüència, per una banda, de la diferència del preu de taxació dels dos habitatges i el preu pel qual el BBVA se'ls ha adjudicat, i per altra banda dels interessos de demora i les costes judicials, pujarà, de ben segur, a diversos centenars de milers d'euros. Cal exigir canvis en la legislació que obliguin als bancs a acceptar la dació en pagament!

  

Al següent enllaç podeu trobar un document en pdf amb algunes indicacions útils per a les persones que tenen dificultats per pagar la hipoteca.

Manual de supervivència per a persones hipotecades

Hi podeu trobar respostes a alguns dels dubtes que us podeu trobar tant abans d'arribar al moment de no poder pagar, com en els diferents moments del procés d'execució hipotecària.

Aquest enllaç també el trobareu, de forma permanent, a la barra de Documents útils, a la dreta de la pàgina
Ben aviat començarà el termini de recollida de signatures per a la ILP (Iniciativa Legislativa Popular) que les Plataformes d'Afectats per la Hipoteca de tot l'estat, juntament amb els sindicats majoritaris, la Taula del tercer sector, la Federació d'Associacions de Veïnes i Veïns i un munt d'entitats, estan impulsant per a demanar una modificació de la llei que contempli:
  • La dació obligatòria per als bancs en casos d'execucions hipotecàries.
  • La cancel·lació del deute que les persones que ja han perdut l'habitatge han contret amb les entitats financeres com a conseqüència del fet que la llei permet a bancs i caixes quedar-se'ls per un 60% (inicialment un 50%) del seu valor de taxació (unes taxacions que realitzaven les mateixes entitats).
  • La reconversió dels pisos embargats pels bancs en habitatge de lloguer social amb preferència per a les persones que ja hi vivien inicialment.
Per a totes les persones interessades en participar a la campanya, la primera reunió de coordinació serà el proper:

Dissabte, 3 de març, a les 6 de la tarda al Casal Claret de Vic (C/ Ramada, 14)
Tenim 9 mesos per recollir 500.000 signatures (o 1 milió, o 5 milions...)

Feu-ne tanta difusió com sigui possible!!!!
Actualment, de manera lamentable, moltes persones estan patint l’embargament dels seus salaris degut a un deute hipotecari. Després d’haver perdut la seva casa o bé el seu pis pateixen els embargaments dels jutjats de per vida, ja que l’adjudicació de l’habitatge hipotecat no ha estat considerada suficient per cobrir l’import total del deute.

Són uns embargaments abusius i del tot injustos. Per això s’està promovent la ILP (iniciativa legislativa popular) per demanar que l’entrega de l’habitatge sigui suficient per cancel·lar el deute total. Aviat començarem la recollida de signatures.

Mentrestant però, ens caldrà una eina per tal que no es cometin abusos en les embargaments dels salaris, ja que moltes persones que ja han perdut el pis o la casa ara veuen com el seu sou o bé la seva prestació d’atur és embargada pels jutjats. I a més, en molts casos s’embarga més de les quantitats legalment permeses!

Aquest quadre ha de servir per ajudar a evitar que es cometin abusos en aquests embargaments. Si la quantitat embargada és superior a la que correspon segons el sou que es té (tenint en compte el nombre de persones que depenen de l’hipotecat i conviuen amb ell) moveu-vos! Comproveu el motiu de què us embarguin més del compte, i si no està justificat feu les gestions que calgui per tal de resoldre l’abús. Tingueu en compte però que només és útil per embargaments derivats d’hipoteques que s’han fet sobre l’habitatge habitual del deutor.

(Per veure el quadre correctament, fer-hi clic a sobre)

Sembla que la ILP sobre dació veurà la llum, finalment, el mes de març(o això esperem), per anar fent boca i animar a què la gent col.labori a difondre la ILP pengem aquets documents perquè els pugueu fer servir...I difongueu la campanya per arreu!

Alerta però: qui vulgui JA ES POT COMENÇAR A FER FEDATARI.

Aviat penjarem la documentació per poder-ho fer. Si voleu, envieu-nos un correu electrònic i ens posarem en contacte.



Díptic en pdf per a fer fotocòpies: Clika aquí

Text Díptic en doc per a tunejar o adaptar: clika aquí